22 Μαΐου, 2024
Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Γνωρίστε τα Μέλη του ΣΜΕ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε. είναι μία ιδιωτική μεταλλευτική και βιομηχανική επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1959.  Η μεταλλευτική όμως εμπειρία των ιδιοκτητών (Οικογένεια Πόρτολου) στη μαγνησία ανάγεται πίσω στο 1914, όταν ο Ι. Λαμπρινίδης (παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη και Διευθύνοντος Συμβούλου, Δημητρίου Πόρτολου), πρωτοπόρος μεταλλειολόγος, ξεκίνησε την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των περισσότερων μεταλλείων λευκολίθου στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ εξειδικεύεται στη μαγνησία.  Η εταιρεία παράγει και εμπορεύεται καυστική μαγνησία, δίπυρο μαγνησία, ωμό λευκόλιθο, βασικά μονολιθικά πυρίμαχα και δουνίτη. Σήμερα παράγεται μία ευρύτατη γκάμα ποιοτήτων, η οποία πρακτικά καλύπτει όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείται η μαγνησία.

Οι ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων  παραγωγών μαγνησίας στον κόσμο, με προσωπικό άνω των 425 ατόμων (σε Ελλάδα και Τουρκία) και κύκλο εργασιών περίπου 65 εκ. ευρώ. Ειδικότερα για την καυστική μαγνησία, η εταιρεία μας κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων και τη γκάμα χρήσεων.

Τα βασικά κοιτάσματα της εταιρείας καθώς και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Γερακινή και τις Καλύβες Χαλκιδικής, στη Βόρεια Ελλάδα, στο Eskisehir, στην Τουρκία και στο νησί της Εύβοιας (μικρής κλίμακας «πράσινη» υπόγεια εκμετάλλευση). Τα κοιτάσματα σε Χαλκιδική και Eskisehir αποτελούνται από 6 ενεργές παραχωρήσεις συνολικής έκτασης 80km2. Η εταιρεία επίσης διαθέτει 16km2 αποθεματικών παραχωρήσεων για μελλοντική αξιοποίηση, ενώ κεφάλαιο αποτελούν, ένα σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο κοντά στη Θεσσαλονίκη καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης. Αξίζει να σημειωθεί η ιστορική αξία του μεταλλείου της εταιρείας στην Χαλκιδική, το όποιο σήμερα είναι το παλαιότερο ενεργό κοίτασμα της χώρας.

Η μαγνησία μας είναι διάσημη για το λευκό της χρώμα, που οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό σιδήρου (έως και 0,02% στο τελικό προϊόν), και τα χαμηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μικροκρυσταλλική δομή είναι επιπλέον πλεονεκτήματα των προϊόντων μας.

Η εξόρυξη του λευκολίθου γίνεται κατά βάση με επιφανειακή εκμετάλλευση.  Οι εγκαταστάσεις, που αποτελούν μία μοναδική και πρωτότυπη παραγωγική διαδικασία, σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και αναπτύχθηκαν περαιτέρω από την ίδια την εταιρεία έτσι ώστε να ταιριάζουν στον τύπο των κοιτασμάτων και να ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες της αγοράς.  Φυσικά η ανάπτυξη αυτή δεν ήλθε ξαφνικά αλλά είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας ετών.

Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ για την καυστική και δίπυρο μαγνησία ανέρχεται στους 200.000 μετρικούς τόνους το χρόνο. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής πυρίμαχων μαζών δυναμικότητας 60.000 μετρικών τόνων το χρόνο. Το 93% της παραγωγής εξάγεται.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2015 και GMP+, καθώς και με τα SA 8000:2014 (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), ISO 45001:2018 (Υγιεινή & Ασφάλεια), ISO 14001:2015 (Περιβάλλον) και ISO 50001:2018 (Ενέργεια).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ έχουν εμπορική παρουσία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πωλήσεις της εταιρείας στις χώρες της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν το 70% του κύκλου εργασιών της, ενώ 10% εξάγεται στην Αμερική και το υπόλοιπο 20% στην Ασία, Ωκεανία και Αφρική.

Το έμπειρο και αφοσιωμένο προσωπικό των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΥΚΟΛΙΘΩΝ διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας.  Διοίκηση και προσωπικό υπερηφανεύονται για την δουλειά τους και την εξαιρετική φήμη της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο φυσικό περιβάλλον, στον τρόπο με τον οποίο τροφοδοτούν με ενέργεια τις εγκαταστάσεις τους, και αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, διαχειρίζονται τα απόβλητα, διατηρούν τους φυσικούς πόρους, υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα και προωθούν τη βιώσιμη χρήση γης.

Σήμερα μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι οι ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ είναι μία μεγάλη, σύγχρονη και επιτυχημένη εταιρεία με σημαντική τεχνογνωσία στην εκμετάλλευση, την επεξεργασία και το μάρκετινγκ των βιομηχανικών ορυκτών.

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε. είναι μέλος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα