31 Οκτωβρίου, 2023
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τον ελληνικό εξορυκτικό κλάδο

Νομοθετικά και χρηματοδοτικά προσκόμματα πλήττουν τον εξορυκτικό κλάδο της Ευρώπης –  Άμεση η ανάγκη για την ανεξαρτητοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου στις πρώτες ύλες

Συναντήσεις με εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών του εξορυκτικού κλάδου δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με αφορμή την παρουσία των στελεχών της στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεδρίου για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου.

Γεγονός που επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην προσπάθεια της Ευρώπης να ανεξαρτητοποιηθεί στο θέμα των πρώτων υλών, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της EUROMINES (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων) Ian Mostrom, στην επίσημη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Κωνσταντίνο Γιαζιτζόλγου.

Ειδικότερα ο κος Mostrom, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόεδρο κ. Mark Rachovides και την σύμβουλο κα Kerstin Brinen πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το μέλλον της παραγωγής ορυκτών στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην γεωπολιτική σε ανεξαρτητοποίηση των αλυσίδων αξίας, καθώς η εξάρτηση για την πλειονότητα των πρώτων υλών από ορισμένες τρίτες χώρες προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση της ηγεσίας της Euromines με τον κ. Αϊβαλιώτη και τον κ. Γιαζιτζόγλου  αναλύθηκαν τα ζητήματα που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της εξορυκτικής δραστηριότητας,  τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από πλευράς φορέων του εξορυκτικού κλάδου επισημάνθηκαν τα προβλήματα της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας και των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις. Επίσης, υπογραμμίσθηκε το ζήτημα της επίπτωσης ορισμένων νέων Ευρωπαϊκών  νομοθετικών πρωτοβουλιών στην ανταγωνιστικότητα  του κλάδου, αλλά και τα ελλιπή χρηματοδοτικά εργαλεία για την έρευνα και ανάπτυξη που σε συνδυασμό με τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις φρενάρουν τις επενδύσεις στον κλάδο, καθώς και το κόστος ενέργειας που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξορυκτικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ επεσήμανε τους βραδύτατους ρυθμούς με τους οποίους  κινούνται οι απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στην  Ευρώπη και τόνισε πως «στην παρούσα χρονική συγκυρία άλλα κράτη, που ενδεχομένως να έχουν αντικρουόμενα με την Ευρώπη γεωπολιτικά συμφέροντα κινούνται με μεγάλη  ταχύτητα αλλά και ευελιξία.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντιδρά, αν επιθυμεί να παραμείνει στο παιχνίδι».

Η κυβέρνηση, μέσω του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κου Α. Αιβαλιωτη εξέφρασε την στήριξη της στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης να αποκτήσει εγχώριες εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια των πρώτων υλών. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου δεσμεύτηκε να μεταφέρει στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας για την εφαρμογή μέτρων που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, χωρίς προηγούμενη επαρκή μελέτη. Από την πλευρά τονίστηκε πως αποτελεί ορόσημο ο  κανονισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και ένα πρώτο μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρώτες ύλες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα