31 Οκτωβρίου, 2023
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Συνάντηση μεταξύ στελεχών Euromines και ΣΜΕ 23-24 Οκτωβρίου 2023

Ο πρόεδρος της Euromines κ. Jan Moström, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόεδρο κ. Mark Rachovides και τη νομική σύμβουλο κα Kerstin Brinen, προσκεκλημένοι του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το μέλλον της παραγωγής ορυκτών στην Ευρώπη.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων οργάνωσε στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου 2023 συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με καλεσμένους στελέχη της Εuromines και του Συνδέσμου. Στην ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Crowne Plaza με θέμα «Η ευρωπαϊκή εξορυκτική βιομηχανία σήμερα. Προβλήματα και προκλήσεις», δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη μας να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τα θέματα που απασχολούν την εθνική και την ευρωπαϊκή εξορυκτική βιομηχανία καθώς και για τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προκλήσεις του κλάδου μας.

Μετά τη συζήτηση ο πρόεδρος της Euromines παραχώρησε συνέντευξη στη Euro2day, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Εξορυκτικής Βιομηχανίας, την Critical Raw Materials Act και το ρόλο που μπορεί αυτή να διαδραματίσει στην επίλυση των προβλημάτων του εξορυκτικού κλάδου και τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε εξορυκτικά έργα. Συζητήθηκε επίσης η δυσκολία του κλάδου να προσελκύσει νέους ανθρώπους και να καλύψει ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε εξορυκτικούς χώρους.

Όπως δήλωσε ο κ. Jan Μoström, «Ο κανονισμός για τις κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ένα πρώτο μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την ανάκτηση της αυτονομίας της ευρωπαϊκής ένωσης σε πρώτες ύλες».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής, πραγματοποιήθηκε, στις 24 Οκτωβρίου 2023 συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία, μέσω του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κου Α. Αϊβαλιώτη εξέφρασε την στήριξη της στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης να αποκτήσει εγχώριες εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια των πρώτων υλών. Από πλευράς φορέων του εξορυκτικού κλάδου επισημάνθηκαν τα προβλήματα της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας και των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις. Επίσης, υπογραμμίστηκε το ζήτημα της επίπτωσης ορισμένων νέων Ευρωπαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου όπως της ένταξης της εξορυκτικής βιομηχανίας στη νέα Οδηγία περί Βιομηχανικών Ρύπων (Industrial Emissions Directive).

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε να μεταφέρει στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές τους προβληματισμούς και τις αντιρρήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας για την εφαρμογή μέτρων που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, χωρίς προηγούμενη επαρκή μελέτη.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ κος Κώστας Γιαζιτζόγλου επεσήμανε τους βραδύτατους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και έκλεισε δηλώνοντας « Στην παρούσα χρονική συγκυρία άλλα κράτη, που ενδεχομένως να έχουν αντικρουόμενα με την Ευρώπη γεωπολιτικά συμφέροντα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα αλλά και ευελιξία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τόσο τα ποιοτικά όσο και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο αντιδρά, αν επιθυμεί να παραμείνει στο παιχνίδι».

Eυχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη που μετείχαν ενεργά σε όλη την προσπάθεια αυτή και εξέφρασαν καίρια θέματα κρίσιμης σημασίας για τον εξορυκτικό κλάδο. Με την εξόρυξη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η ενεργός συμμετοχή όλων μας βοήθησε σε μία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για τη διαμόρφωση των θέσεων του κλάδου στην Ε.Ε.