16 Μαρτίου, 2024
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ανθρακικό Ασβέστιο

Στον τομέα αυτό, κατά κύριο λόγο, δραστηριοποιείται η εταιρεία Omya Hellas και η εταιρεία ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, μέλη του ΣΜΕ, οι οποίες αξιοποιούν και καθετοποιούν παραπροϊόντα της εκμετάλλευσης μαρμάρου. Η Omya με παρουσία σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες και σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο, είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός και διανομέας βιομηχανικών ορυκτών- κυρίως πληρωτικών υλικών και χρωστικών ουσιών που προέρχονται από ανθρακικό ασβέστιο και δολομίτη και παγκόσμιος διανομέας χημικών.

Τα προϊόντα που παράγονται στην «Omya Hellas» βρίσκουν εφαρμογή στην ελληνική βιομηχανία και σε αγορές του εξωτερικού. Το ανθρακικό ασβέστιο βρίσκει χρήση σε εκτεταμένες και πολλές εφαρμογές και συγκεκριμένα: στη βιομηχανία χρωμάτων, δομικών υλικών, χαρτιού, πολυμερών (πλαστικά), στα φαρμακευτικά προϊόντα, στα τρόφιμα, στη γεωργία, σε ζωοτροφές, σε περιβαλλοντική τεχνολογία, στο πόσιμο νερό και σε άλλα.

Η ίδρυση του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης το 2003 άνοιξε δρόμους για την παραγωγή προϊόντων ανθρακικού ασβεστίου από την εταιρεία και εξαγωγές κύρια σε βαλκανικές χώρες, Ουκρανία, Ισραήλ, Β&Ν Αφρική, σε χώρες Ε.Ε και Ινδία. Ο σημερινός όγκος των εξαγωγών της εταιρείας είναι τριπλάσιος των πωλήσεων στο εσωτερικό. Στόχοι της εταιρείας η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και η σταδιακή αύξηση παραγωγής – πωλήσεων, ώστε να φτάσει σ το επίπεδο των 150.000 τον. μέχρι το 2015.

Η εταιρεία «ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ» εκμεταλλεύεται τις μαρμαρικές λατύπες και μέσω σπαστηροτριβείων παράγει μαρμαρόσκονη με κοκκομετρία 0-2mm, η οποία χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την κατασκευή κονιαμάτων (Μarmoline, Alphamix) και ειδικών σοβάδων. Επίσης, μέρος της παραγόμενης μαρμαρόσκονης δεσμεύεται στη μονάδα παραγωγής πληρωτικών υλικών (filler) για παραγωγή κρυσταλλικού ανθρακικού ασβεστίου 10, 20, 40, 60, 80 και 120mm που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χρωμάτων, πλαστικών καλωδίων, ασφαλτικών και ζωοτροφών.

Το 2015 γίνεται νέο τακτικό μέλος του ΣΜΕ η εταιρεία ”Βιομηχανικά της Ορυκτά Ελλάδος (IMG) που δηµιουργήθηκε το έτος 2006 µε συµµετοχή των εταιρειών «Imerys S.A.» και «Βουγιουκλή Α.Ε.». Έδρα της εταιρείας είναι η Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Σκοπός είναι η κατεργασία και εξαγωγή ανθρακικού ασβεστίου (calcium carbonate) κυρίως στη βιοµηχανία χάρτου.

Η Εταιρεία έχοντας ως προµηθευτή πρώτης ύλης τα Λατοµεία Βουγιουκλή Α.Β.Ε.Ε., προχώρησε το 2011 και στην εξαγορά ενός ακόµα λατοµείου αδρανών, του Λατοµείου Ν. Κόρακας Α.Ε., έκτασης 300.000 m2 στη λατοµική περιοχή της Καβάλας.

Έτσι µε αποθέµατα δύο λατοµείων συνολικής έκτασης περίπου 720.000 m2 και επενδύσεις της τάξης του 10 εκ. €, αποτελεί τον κύριο εξαγωγέα ανθρακικού ασβεστίου στην Ελλάδα µε εξαγωγές στη Βόρεια Ευρώπη και τη Λατινική Αµερική.

Η εθνική παραγωγή ανθρακικού ασβεστίου σε κατεργασμένα προϊόντα το 2017, ανέρχεται σε 534.373 τον.

Επίσης, η εταιρεία IMG παρήγαγε 320.000 τον. λευκό ανθρακικό υλικό ως πρώτη ύλη για παραγωγή προϊόντων ανθρακικού ασβεστίου (πληροφορίες για την Εταιρεία, παρατίθενται επίσης στο προϊόν Ασβεστόλιθος).

Omya Ελλάς ΑΒΕΕ

Διεύθυνση
ΒΙΠΕΘ ΣΙΝΔΟΣ, Γ’ ΖΩΝΗ, 57022, ΤΘ 1255
Διεύθυνση
kyriakos.triantafillidis@omya.com

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ

Διεύθυνση
Νέα Καρβάλη, 64006, Καβάλας
Διεύθυνση
info@imgsa.eu