16 Μαρτίου, 2024
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μπεντονίτης

Η συνολική παραγωγή μπεντονίτη το 2017, ανήλθε σε 1.100.000 τον. και 880.000 τον. κατεργασμένου.

Η εξόρυξη πραγµατοποιείται κατά κύριο λόγο στα ορυχεία της νήσου Μήλου (πρώην S&B Βιοµηχανικά Ορυκτά νυν ΙΜΕRYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε) και σε µικρότερες ποσότητες στη νήσο Κίµωλο . Η ελληνική παραγωγή µπεντονίτη κατατάσσεται πρώτη σε µέγεθος πανευρωπαϊκά και δεύτερη παγκόσµια.

Η «ΙΜΕRYS BΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, (πρώην S&B)”, είναι η µεγαλύτερη παραγωγός µπεντονίτη στον Ελλαδικό χώρο. Αποτελεί τη µεγαλύτερη παραγωγό µπεντονίτη στην Ευρώπη καθώς και τη µεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία µπεντονίτη στον κόσµο. Έχει σημαντικές εξορυκτικές δραστηριότητες και σε άλλες χώρες όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μαρόκο και Γεωργία.

Ο µεγαλύτερος όγκος της παραγωγής εξάγεται κυρίως στην Ευρωπαϊκή αγορά, στην Βόρεια Αµερική (Καναδάς) καθώς και στην Ουκρανία.

Έχοντας ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές, ο μπεντονίτης βρίσκει χρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών και διεργασιών στην αγορά των χυτηρίων και της μεταλλουργίας σιδήρου, σε ειδικές εφαρμογές (άμμος υγιεινής, χαρτοβιομηχανίες), όπως επίσης και στον κατασκευαστικό κλάδο, προσφέροντας προϊόντα και βιομηχανικές λύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών καθώς και γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συνεχίζεται από την Εταιρεία η έντονη προσπάθεια για περαιτέρω ενδυνάμωση και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων εφαρμογών μπεντονίτη, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς με κύριο προσανατολισμό την ανάπτυξη νέων καινοτόμων βιομηχανικών λύσεων.

IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Διεύθυνση
Α. Μεταξά 15, 145 64, Κηφισιά, Αθήνα