16 Μαρτίου, 2024
Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κίσσηρις

H κίσσηρις ή ελαφρόπετρα παράγεται αποκλειστικά στη νησίδα Γυαλί, πλησίον της νήσου Νισύρου. Στον τοµέα αυτό, δραστηριοποιείται η εταιρεία ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατοµική, η οποία και είναι η πρώτη παγκόσµια εξαγωγική εταιρεία ελαφρόπετρας. Η κίσσηρις, χηµικά αδρανές, πορώδες, ηφαιστειογενές, πυριτικό ορυκτό, έχει πολλές εφαρµογές όπως στην παραγωγή ελαφροβαρών δοµικών υλικών στοιχείων, στην παραγωγή ελαφρού σκυροδέµατος, στην εξυγίανση χαλαρών εδαφών σε γεωτεχνικά έργα, στην κατασκευή λιµένων, στις υδροπονικές καλλιέργειες ως υπόστρωµα, στη γεωργία ως βελτιωτικό εδαφών και σε αρκετές άλλες βιοµηχανικές εφαρµογές.

Η παραγωγή ελαφρόπετρας το 2017, έφτασε τους 840.000 τ. αυξηµένη κατά 7% έναντι 2016 λόγω της ελαφράς αύξησης των εξαγωγών. Οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισµοί του υλικού είναι η Βρετανία, Γερµανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Εµιράτα και Ισραήλ.

Η “ΛΑΒΑ Μεταλλευτική και Λατομική” ιδρύθηκε το 1952, για να εκµεταλλευτεί το ∆ηµοτικό Ορυχείο ελαφρόπετρας που βρίσκεται στη νήσο Γυαλί βόρεια της Νισύρου.

Το 1977, η “ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ” αγοράζει από την οικογένεια Νομικού τη “ΛΑΒΑ”.

Η ΛΑΒΑ, εκτός από την ανάπτυξη του λατομείου της κίσσηρης στη Νήσο Γυαλί, ανέπτυξε δραστηριότητα που διατηρεί έως σήμερα και σε άλλα βιομηχανικά ορυκτά όπως Γύψο (Αλτσί Σητείας), Ποζολάνη (Μήλος) και Πυριτικό (Μήλος).

ΛΑΒΑ Μ.Λ.Α.Ε.

Διεύθυνση
Δ. Σολωμού 32, 14123, Λυκόβρυση
Διεύθυνση
info@lafarge.com